Pages

Ads 468x60px

19 November 2009

Gerbang PerkahwiNAn


Assalamualaikum, hari ini saya ingin berkongsi
sedikit tips untuk memilih calon pasangan dengan pengunjung-pengunjung sekalian. Hati saya terdetik untuk menulis satu kisah berkenaan “KENDURI KAHWIN”, Al maklumla cuti sekolah semakin tiba, So tak putus-putus la rumah saya dihujani dengan jemputan kahwin dari sahabat-sahabat dan sanak saudara. Kembali pada tajuk cerita, Jumaat nie, saya akan menghadiri satu majlis kenduri kahwin adik beradik saya. Berdasarkan cerita dari ibu saya, agak “GRAND” la kenduri yang saya akan hadiri nie, maklumla…hantaran yang akan diterima oleh pihak pengantin perempuan saja , bernilai RM 50,000..Aiyoo, anak Datuk mana nie(terdetik dalam hati saya)..Harga sebentuk cincin yang akan disarungkan pada jari adik beradik saya nie pula, mencecah hampir RM10,000, itu belum termasuk barang hantaran yang lain..Alhamdulillah..untung badan adik beradik saya nie..

Tahniah saya ucapkan saya berharap dengan mahligai yang terbina ini akan terus berdiri kukuh sampai bila-bila, Amin. Disini saya ingin kongsikan sedikit tips kepada kawan-kawan, sanak saudara yang akan mendirikan rumahtangga, dan yang masih mencari calon isteri atau calon, so boleh la jadikan panduan nie, sebagai “guideline” untuk membatu anda mencari calon yang sesuai untuk menjadi teman hidup anda sehingga akhir hayat . Faktor-faktor pemilihan adalah seperti berikut :


TEMPOH MASA PERKENALAN.

Kajian menunjukkan bahawa pasangan yang telah berkenalan selama dua tahun atau lebih kesemuanya lebih berpuas hati dengan perkahwinan berbanding pasangan yang berkenalan dalam jangka masa yang lebih pendek. Apabila pasangan bersedia mengambil keputusan yang melibatkan perkahwinan selepas hanya berkenalan selama beberapa bulan, keputusan itu kebanyakannya lebih berdasarkan khayalan dan kurang berdasarkan hakikat .


MEMILIH PASANGAN SENDIRI

Orang sering memilih pasanagn semata mata untuk menggembirakan orang lain ayah , ibu atau kerana orang menyuruh mereka berkahwin. Tetapi amat penting agar orang yang hendak kahwin itu sendiri gembira denagn pilihannya. Keputusan anda hendaklah dibuat berasaskan keperluan dan impian anda sendiri. Anda juga patut mendengar pendapat sahabat handai dan kaum keluarga dengan teliti, tapi jangan sampai biarkan orang lain memilih pasangan hidup anda.


HARAPAN YANG TIDAK WAJAR TENTANG PERKAHWINAN

Kebanyakan rumah tangga gagal kerana tidak mendapat apa yang mereka impikan sebelum berkahwin. Ramai lelaki dan wanita memasuki alam perkahwinan dengan sangkaan bahawa pasangan mereka akan memenuhi semua keperluan mereka dan bahawa perasaan romantik mereka semasa bercinta akan kekal abadi. Sebenarnya rumah tangga yang bahagia memerlukan begitu banyak usaha, kesabaran dan ketabahan.


MASALAH KEPERIBADIAN DAN TINGKAH LAKU

Keperibadian dan tingkah laku tidak akan hilang apabila anda berkahwin. Jika terdapat cirri-ciri keperibadian dan tingkah laku pasangan anda yang menimbulkan persoalan, seperti cemburu, panas baran, tidak bertanggungjawab, tidak jujur dan degil. Tanya diri sendiri sama anda sanggup untuk menghabiskan masa anda sehingga ke akhir hayat untuk menangani masalah ini. Nyata sekali , jika pasangan yang dalam pertimbangan itu menghadapi masalah dadah, kaki botol dan sebagainya , anda sepatutnya memastikan masalah itu telah diselesaikan jauh lebih awal sebelum perkahwinan anda.


BANYAK PENGALAMAN HIDUP

Pemilihan pasangan hidup melibatkan ramalan tentang bagaimana anda berdua akan hidup bersama sepanjang tahun tahun akan datang. Pengalaman disini bukan bermaksud usia .Pengalaman yang dilalui tidak bergantung dengan usia seseorang. Pengalaman lelaki dan wanita mengharungi susah senang bersama amat bermakna dalam perhubungan. Jika boleh lalui waktu waktu susah dan senang bersama pasangan anda. Ambil contoh yang mudah saja ,misalnya melalui lalu lintas yang sesak, jalan jalan kampung yang becak . Dari situ , dia akan menunjukkan siapa dirinya yang sebenarnya.


BAYANGAN ORANG YANG INGIN ANDA KAHWINI

Bayangan ini tidak anda sedari pada umumnya , namun ia amat mempengaruhi anda. Bayangkan dengan jelas sifat-sifat orang yang ingin anda kahwini. Fikirlah dengan panjang dan mendalam tentang faktor - penampilan, kepintaran, pendidikan , kerohanian dan sebagainya. Pemikiran bawah sedar anda boleh menghantui sesuatu hubungan . Berpeganglah pada bayangan anda ini, jika tidak anda akan menginginkan orang lain buat selamanya.


PASANGAN YANG BERSIFAT SEAKAN AKAN DIRI ANDA

Pasangan yang mempunyai terlalu banyak perbezaan sifat nya , akan memerlukan usaha yang lebih untuk memastikan rumahtangga yang dibina kekal bahagia. Lebih banyak memerlukan toleransi dan pemahaman. Tak ramai pasangan mampu bertindak sebegini.


MEMPUNYAI CITA CITA YANG SEIRING

Jika orang yang anda kahwini bercita cita jauh lebih rendah atau lebih tinggi daripada anda, mungkin anda berdua akan kecewa. Masalah akan timbul jika anda berusaha mendaki puncak kejayaan tetapi pasangan anda telah berpuas hati dengan apa yang telah anda berdua miliki. Perbezaan sifat mungkin menarik hati ketika sedang melamar , tetapi ia akan menyebabkan banyak kekecewaan sepanjang perkahwinan.


KEBOLEHAN BERKOMUNIKASI

Kebolehan berkomunikasi sangat penting demi kebahagian rumah tangga. Kesejahteraan perkahwinan bergantung kepada tahap komunikasi suami isteri. Adalah penting kedua dua pasangan menguasai kemahiran bertutur dan mendengar. Banyak rumah tangga hancur kerana masing masing tidak pandai menyatakan hasrat masing-masing dengan cara yang boleh diterima oleh pasangannya. Hasrat dipendam tanpa komunikasi berkesan.


KEBOLEHAN MENYELESAIKAN PERTELINGKAHAN

Pasangan perlu tahu yang mereka berkemampuan untuk menyelesaikan pertelingkahan sebelum mereka berkahwin. Jika pasangan tidak tahu cara yang berkesan untuk menangani perselisihan pendapat antara mereka, Rumah tangga mungkin akan runtuh. Banyak rumah tangga runtuh kerana suami isteri tidak tahu menangani perbezaan diri mereka berbanding sebab sebab lain. Amat perlu menilai kemahiran perdamaian masing masing sebelum berkahwin.


Sekian..

Sebelum saya tamatkan entry nie, saya nak ucapkan Tahniah kepada sahabat baik saya , Saudara Fazuwan bin Abu Bakar yang sekarang menuntut tahun pertama di UIAM, akan melangsungkan perkahwinan beliau pada 5hb 12 2009 bertempat di Maran, Pahang Darul Makmur..Beliaulah satu-satu sahabat saya yang akan menamatkan zaman bujangnya pada umur 21 tahun dan sahabat saya yang pertama yang akan berkahwin..Kami rakan sepejuangan di Universiti Darul Iman Malaysia akan sentiasa mendoakan kebahagian ko sehingga akhir hayat..Amin.

Jumpa nanti di Maran….

4 comments:

bicara musafir berkata...

aku nak quote entri ang pasal ayat nie..
"kajian menunjukkan pasangan yang telah berkenalan selama dua tahun atau lebih berpuas hati dengan perkahwinan berbanding dengan pasangan yang baru berkenalan dalam tempoh masa yang singkat"

persoalan nya,bukan kah islam melarang couple dalam kalangan umat islam..jadi tempoh dua tahun dan lebih itu bagaimana?bukan apa..kalu betol kajian itu,mengapa islam melarang umat nya untuk ber couple?

sekian

Aslam ahmad berkata...

cuba kita jagan sempitkan pemikiran kita..bila mana saya sebutkan..dalam tempoh perkenalan ini, buka membawa maksud couple semata2..islam dah memberi jalan yang cukup mudah untuk kita fahami..dalam erti kata lain..perkenalan ini membawa maksud..BERTUNANG..walaupun tunang tidk termasuk dalam rukun nikah..tapi islam menganjurkan pada umatnya untuk bertunang..yakni,berkenalan,melihat..siapa bakal isteri or suami kita kelak..tapi dalam berkenalan ini..kita perlu ingat juga..islam juga meltakkan syarat yang cukup kamil..untuk kita patuhi,dan seterusnya diamalkan dalam perhubungan kita..diantara syarat yang boleh saya berikan disini..apa pun tindakan kita, Hukum Syarak perlu diletak dihadapan terlebih dahulu..sebelum bertindak dengan tindakan yang seterusnya..

So, di ingatkan bahawa..segala guideline yang diberi ini hanya sebagai panduan, yang bersesuaian dengan konteks kontemporari sekrang..terpulang kepada sesiapa, untuk menerima ataupun menolak segala fakta yang telah diberikan..

Sekian..

bicara musafir berkata...

susah juga kan kalau nak jaga perhubungan bdasarkan syarak islam..sebab apa?kalau laki dan pmpuan btemu,ada je 'org ketiga' yang akan mencelah..ya..
the point is here islam are totally prohibited their umat to look with desire between opposites sex.in other words,the practice of having girlfriend and boyfriend are totally prohibited in islam!what i mean special girlfriend la..basically like we've already know that parties of this friendship usually tend to be pretentious.when they meet each other, they may not act naturally according to their normal behaviour, rather they may try to act in a way that will impress and please the other side especially if one falls in love with the other and wants get him/her at any costs.
actually mr aslam,there has nothing to do with narrow minded thinking or not,but sometimes i noticed that when we wanna talk about the relationship before marriage in the contemporary issues,that must be founded on islamic way of teaching..doesnt matter we are in contemporary time or not because i totally believe that islam didnt follow the time but the time must follow islam due to the comprehensiveness of our religion itself regardless of the time,place and so on.

aslam ahmad berkata...

of course..I'm agree with your opinion, thanks sebab memberi respon yang agak menarik, so synak tanya saudara sebagai saudara se islam, apa peranan kita yang sepatutu nya, bila mana kita melihat budaya yang tak sepatutnya telah menular dikalangan remaja sekarang???adakah penulisan2 di blog nie boleh membantu mengurangkan perkara nie???adakah memadai??adakah ada cara lain untuk kita membantu reduce this problem, i think to solve this problem totatly is very difficult n take along time...

TRAFFIC HARI INI

Iklan